Gólová naháňačka, Rakúsko zdolalo Lotyšsko 6:3

08.05.2013 Celý región

Helsinki 7. mája (TASR) - Hokejisti Rakúska si na 77. MS pripísali do tabuľky prvé body, keď v utorkovom dueli B-skupiny v Helsinkách zdolali Lotyšsko 6:3 a posilnili si šance na záchranu v elitnej kategórii. Lotyši sa po dni voľna predstavia vo štvrtok 9. mája o 19.15 SELČ proti Slovensku.

B-skupina:

Rakúsko - Lotyšsko 6:3 (2:1, 2:1, 2:1)

Góly: 14. F. Iberer (Hundertpfund), 18. Lakos (Latusa, Baumgartner), 24. Vanek, 27. Altmann (Welser, Kristler), 50. Raffl (Hundertpfund), 57. Oberkofler (Pöck, Schuller) - 4. Berzinš (Kenins, Meija), 39. Saviels (Andersons, Indrašis), 41. Darzinš (Cipulis).
Rozhodcovia: Johansson (Švéd.), Rantala (Fín.) - Hunnius (Nem.), Morrison (USA),
vylúčení: 3:3 na 2 min,
presilovky: 1:1,
oslabenia: 0:0,
3051 divákov.

Rakúsko: Starkbaum - Lakos, Pöck, Schumnig, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann - Latusa, Koch, Vanek - Welser, Kristler, Schuller - Raffl, Hundertpfund, Herburger - M. Iberer, Peintner, Baumgartner - Oberkofler

Lotyšsko: Masalskis - Kulda, Redlihs, Sotnieks, Saviels, Andersons, M. Jass, Freibergs - Cipulis, Sprukts, Darzinš - Džerinš, Girgensons, Indrašis - Kenins, Berzinš, Meija - K. Jass, Štals, Širokovs - Pavlovs

Priebeh zápasu

V súboji tímov s nulou na bodovom konte mali v prvej tretine jasne navrch Lotyši, ktorí v 4. minúte otvorili skóre po peknej kombinácii tretieho útoku, na konci ktorej bol Berzinš. Rakúšania hlboko stiahnutí do obrannej ulity boli dlhé minúty úplne neškodní a mohli prehrávať aj vyšším rozdielom, avšak pohotovým švihom po vyhratom buly prekvapil F. Iberer lotyšského brankára Masalskisa a začínalo sa odznova. Rakúšanom sa vzhľadom na priebeh zápasu prekvapujúco podarilo otočiť skóre, keď zásluhou Lakosa využili ich vôbec prvú presilovú hru na turnaji. Otrasení Lotyši sa v obrane dopúšťali obrovských chýb, dve z nich potrestali v prostrednej časti Vanek s Altmannom a razom bolo 1:4. Iskierku nádeje pre pobaltský tím vykresal v 39. minúte Saviels, ktorý strelou k pravej žrdi znížil na rozdiel dvoch gólov. Lotyši 8 sekúnd pred vypršaním trestu Lakosa strelili kontaktný gól, lenže odskočiť opäť o dva sa Rakúšanom podarilo v 50. minúte. V závere už ich kŕčovito hrajúci rival nedokázal privodiť drámu, naopak, Oberkofler v sólovom úniku nezaváhal a definitívne rozhodol.
 

Vyberte región